Starte for seg selv eller ikke?

Siden jeg arbeidet i dagligvare i ung alder har jeg aldri hatt en 8-16 jobb.

Jeg har bakgrunn fra yrker der det er vanlig å jobbe skift og de siste 10 årene har jeg hatt arbeid hvor jeg i stor grad har styrt min egen arbeidstid.

Med tanke på vår hjemmesituasjon med både en mann som er grunder og sesongbedrift, samt våre utfordringer i hverdagen så har dette passet oss som familie veldig bra.

Utad så ser det kanskje ut som vi har mye fri og veldig god tid til venner, kaffe og lunsjer.

Det stemmer ikke…

Jeg visste i stor grad hva jeg gikk til når jeg i 2011 valgte å satse på hagedesign som levevei. Mye arbeid og lite inntekt i oppstarten, samt at jeg egentlig alltid var på jobb.

For tingen er det at når en driver egen bedrift så har en aldri helt fri. Og grensene mellom jobb og fritid blir ganske usynlige etter en stund. Og det passer for noen og for andre er det et mareritt.

For oss passer det fint og vi klarer som regel å holde tunga rett i munnen. Men så er det jo det at vi begge driver med hage og uterom baserte bedrifter og der er det en naturlig høysesong. Så det kan gå en kule varmt når det er strålende sol og vi må jobbe, mens en kanskje aller helst ville tatt en tur på stranden.

Jeg har det siste året blitt kontaktet av mange som vurderer å starte for seg selv, og da spesielt med hagedesign.

Og da har jeg jo vært nødt til å tenke litt på hvordan det egentlig er å være grunder.

Og det første som kommer i hodet er, ensomt. Det å være alene om å drive noe er veldig ensomt, du har ingen kollegaer å rådføre deg med og du er alltid litt på jobb.

Samtidig så er det viktig å ha selvtillit og selvfølelsen i orden, ha tro på deg selv og det du driver med. At du faktisk er veldig dyktig i det du driver med. For den driven og skrytet må du finne i deg selv.

Det overrasket meg veldig hvem som viste seg å være heiagjengen min og det var ikke de jeg trodde det skulle bli.

Mitt fristed har vært nettverket mitt Driftige Damer. Flotte damer med mange forskjellige yrker, men fellesnevneren er at de har startet noe selv og brenner for det. Og fordi om vi driver med forskjellige ting så har vi samme erfaringer og kan hjelpe hverandre når det stormer og dele gleder når vi har noe å rope hurra for. Heldigvis mange flere hurrarop enn stormer.

Jeg har etter 5 år med hagedesign kuttet ned litt av virksomheten og endret på tilbudet. Og innsett at jeg må sikre meg for fremtiden og gå tilbake til skolebenken. For det krever mye å drive selv og ihvertfall når det kun er snakk om tjenester slik jeg gjør. Men jeg elsker det kreative og det å få treffe så mange hyggelige mennesker så jeg kommer til å holde på så lenge jeg blir forespurt om å hjelpe.

Så til dere som går med en grunder i magen, hiv dere uti det og sats på at det er det dere vil.

Og still gjerne spørsmålene: Hva er det verste som kan skje og hva er det beste som kan skje.

Finn din heiagjeng! Og ikke minst kom deg inn i nettverk, om du ikke finner ett så bygg det selv.

 

Lykke til 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s